Słubice

  • Info24: Zbiórki publiczne po nowemu
  • Info24: Aplikacja mobilna - "Bezpieczne Lubuskie"
  • Info24: OSTRZEGAMY PRZED CZADEM !
  • Info24: Zmiana numeru konta bankowego UM Słubice - patrz "Kontakt"
Tlumaczenie realizowane za pomoca translatora, Gmina Słubice nie odpowiada za treść tłumaczenia.

Kalendarz imprez


Straż Miejska w Słubicach Mapa Gminy Słubice Mapa Słubice-Frankfurt Konsultacje społeczne Zespół Administracyjny Oświaty Słubicki Miejski Ośrodek Kultury Słubicki Ośrodek Sportu i Rekreacji Sp. z o. o. Miejski Klub Sportowy Polonia Biblioteka Collegium Polonicum Ośrodek Pomocy Społecznej Zakład Administracji Mieniem Komunalnym Lubuska Niebieska Tarcza Lubuska Niebieska Tarcza Społeczny Komitet Budowy Pomnika w Słubicach

Szpinak po makowcu...czyli kulinarne czwartki w miejskiej bibliotece

11 maja o 15.00, w oddziale dla dorosłych słubickiej biblioteki, kolejne spotkanie w ramach "Kulinarnych czwartków". Tematem będzie „Szpinak w roli głównej”. A co panie przygotowywały w kwietniu? Na spotkaniu przed Wielkanocą królował makowiec! Swoim przepisem na to ciasto podzieliła się Pani Kazimiera Staniak. Okazało się, że makowiec był bardzo prosty w przygotowaniu i smakował wybornie. Przygotowanie ciasta zajęło Paniom niewiele czasu, a to pozwoliło im zajrzeć do kulinarnych książek na temat wypieków i nie tylko, które znajdują się w zbiorach słubickiej biblioteki. Dzięki temu pojawiły się nowe pomysły kulinarne na kolejne spotkania.

Przepis na ciasto z makiem: 3 szklanki mąki krupczatki,1 kostka zimnego masła (200 g), 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 cukier waniliowy, 1 całe jajko i 3 żółtka, puszka maku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Podczas wyrabiania kruchego ciasta najpierw siekamy nożem masło z mąką, dodajemy kolejne składniki i szybko wyrabiamy. Wrobione ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wykładamy na blachę i nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy mak, posypujemy kruszonką. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika – pieczemy 45 minut w 180ᵒC.

Źródło: BPMiG Słubice

Autor: Beata Bielecka | 21 kwietnia 2017

Wróć Drukuj

facebook google plus one